10.12.2019

Doğu Türkistan yalanları

Sosyal medyada paylaşılan bu fotoğrafın Çinliler tarafından işkence edilen bir Doğu Türkistanlı olduğu iddia edilir. Fakat fotoğraf, bir spiritüel öğreti olan Falun Gong (Falun Dafa olarak da bilinir) takipçilerinin 24-26 Mayıs 2004 tarihlerinde Chicago’nun Federal Plaza meydanında düzenlediği bir gösteridendir.


Sosyal medyada yaygınlaşan bu videonun Çin’de Müslüman bir Uygur Türküne yapılan işkenceyi gösterdiği iddia edilir. Ancak iddia doğru değil. Video, Mayıs 2017’de Endonezya’da insanları sözlü ve fiziksel olarak taciz eden bir çetenin üyesinin yakalanmasının ardından güvenlik güçleri tarafından uygulanan şiddeti gösteriyor. Tribun News isimli Endonezya’da 28 bölgede, 500 gazeteciyle yayın yapan haber sitesinde de Cakarta’da yaşayanları rahatsız eden çete üyelerinin tutuklandığı belirtildi. Videoda yer alan güvenlik güçlerinin üniformalarından da videonun Endonezya’da çekildiği anlaşılıyor. Endonezya Cakarta’da görev yapan güvenlik güçlerinin giydiği şapkada PKD yazısı bulunuyor. Aynı şapkanın videoda yer alan güvenlik görevlisinde de bulunduğu görülebiliyor.


Sosyal medyada yaygınlaşan bu fotoğrafta birbirine sarılan iki çocuğun Doğu Türkistan’da Çin’in işkence ve zulmünden kaçan iki kardeş olduğu iddia edildi. Ancak fotoğrafın orijinali 2007 yılında Vietnam’ın kuzeydoğusunda bulunan Ha Giang eyaletinde Vietnamlı fotoğrafçı Na Son Nguyen tarafından çekildi. Fotoğrafçı Na Son Nguyen’in kişisel Instagram hesabından 2 Nisan 2015 tarihinde “Vietnam’ın Ha Giang eyaletinin dağlık bir köyünde, ebeveynleri tarlada çalışmaya giden küçük bir oğlan, kız kardeşini yatıştırmak için ona sarılıyor” notuyla birlikte karenin Ekim 2007’de çekildiğini belirterek fotoğrafı paylaştığını söylemek mümkün.


Sosyal medyada yaygınlaşan bu fotoğraflarta Çin tarafından Doğu Türkistan’da işkenceye uğrayan Müslümanları gösterdiği iddia edildi. Ancak bu doğru değil. İşkenceye uğramış gözleri bağlı kişi, Falun Gong (Falun Dafa olarak da adlandırılıyor) isimli spiritüel bir kuruluşun üyesi. Diğer fotoğraf Çin’deki Hristiyan bir kiliseye mensup olan Cai Xiangdong isimli kişiye yapılan işkenceyi gösteriyor. 45 yaşındaki Zheng Shoujun’un ise 1998 yılında Falun Gong’ öğretisini benimsediği, 2000 yılında tutuklandığı ifade ediliyor.


Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafla, Çin polisinin Doğu Türkistanlı Müslüman Türklerin evlerinden Kur’an-ı Kerim’leri topladığı iddia edildi. Ancak fotoğrafı Ekim 2016’da Fas’taki yoğun yağış yüzünden zarar gördüğü için Rabat’taki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nden çıkartılan Kur’an-ı Kerim’leri gösteriyor.


Sosyal medyada paylaşılan bu videonun Çinli birkaç kişinin Uygur Türkü bir kız çocuğuna yaptığı işkenceyi gösterdiği iddia edilir. Söz konusu videoda bir grup çocuğun aralarına aldıkları bir kız çocuğunun başına kola döktükleri görülüyor. Videodaki kız çocuğu bu nedenle sürekli ağlıyor. Ancak video, Mart 2016’da Meksika’nın Naucalpan şehrinde Castores (Kunduzlar) kız izci grubunda yaşanan bir olayı gösteriyor. İzci grubunu yöneten kişi diğer çocuklardan aralarına aldıkları kız çocuğunun başından aşağı kola dökmelerini istiyor. Eyalet Valisinin açıklamasına göre sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış. Video dikkatli izlendiğinde ise çocukların boyunlarındaki izci armaları dikkat çekiyor. Bu armaların benzerleri Meksika İzci Federasyonu’nun internet sitesinde görülebiliyor.

teyit.org

Комментариев нет:

Отправить комментарий