27.03.2012

Gülnare Salimova'dan Azerbaycan"dan Selam


Ben Gülnare Salimova Azerbaycan"da Ağsu şeherinden Anadoluya Türkiyemize Sela Olsun


Gulnare Salimova
Merhaha İsmail bey.


Ben Gülnare Salimova Azerbaycan"da Ağsu şeherinde 1978ci yılda doğuldum ve şimdiye kadar Ağsu şeherinde yaşıyorum..Doğuştan engelliyim. Şu an tekerlekli sandalyedeyim. Bilgisayar kullanmak gibi işlerimi yapabiliyorum ama diğer tüm ihtiyaçlarımı annem karşılıyor.
Resim, model çizimleri yapardım.Çeşitli örgüler yaptım.Bunlardan meydana gelen sergileri bile açmıştım…

Eğitimi,mi orta okulu evimde okumak zorunda kalmıştım.
Yine de bir şeyler yapmak,hiç olmazsa engelliler le ilgilenmek istedim.
2005"te engellilerle daha çok ilgilenmek istedim…
Engelliler için kendi evimde bir dernek açma kararı verdim…Çok zahmetli ve zorluklada olsa evraklarını tamamladım…
”GÜLSAM” ƏLİLLARİN REABİİLİTASİYASI İCTİMAİ BİRLİĞİN yani (”GÜLSAM” Engelillilerin Reabilitasiyası Sosyal) adlı dernegi Adalet Bakanlığından 01.08.2005 ci yıl tarihinde tasdik nameyi aldım. 150 den çok derneğmizin üyesi var.
”GÜLSAM” ƏLİLLARİN REABİİLİTASİYASI İCTİMAİ BİRLİĞİ.
Engellileri ve ailelerini,engelli çocukların okula gitmelerine ikna etmek için bütün zamanımı harcadım. Hiçte kolay olmadı çok çabaladım. Ama bir çok çocuğun evden kurtulmasını sağladım.Engellilere hukuklarını,haklarını bilgilendirdim.Korudum.
Azerbaycan dahilinde sayısız engelli çocuğu ve büyükleri tedavilere gönderdim. Muhtac olmasınlar diye, iş ve ekmek sahibi olsunlar diye, bilgisayar kursu açtım.Çok başarılı oldu.Yıllarca bir çok kurslar düzenledim.
Derneğin maddi durumunu iyleştirmek için sağlam adamlar için ödenişli bilgi sayar kursun yaptım, 700e yakın mezun olmuştur bugüne kadar. Şu anda da kursa devam ediyorum. 
Engelilleri bedelsiz ve parasız ama dışarıdan gelip ders almak isteyenlere bilgisayar kursu vermeye devam ediyorum.
2010 yılında ve 2011 yılında birliğimiz, (derneğimiz), Azarbaycan Respuplikası Prezidandı aparatı yanında Qeyri Hükümet Teşkilatlarına Devlet Desteği Şurası tarafından galip oldu.
Yapmış olduğum çalışmalar hükümet nezdinde taktir olundu.Ve bunun üzerine sunduğum yeni iki proje kabul olundu.
2010 yılında projeyle bilgisayar kursunu geliştirdik...
Benden mezun olan 14 engelli çocuğu ve büyükler okula aldılar. Onlara.sertifika verildi.
Kurslarımız artık 3 aylık devrelere halinde oldu.. .Şu anda 5-6 engelli talebeyle devam ediyorum.
2011 yılında şura tarafından galip oldugu proje ise engelilerin sosial durumun iyileşdirmek için, Ciftlik yapmaya , kridet almayı ve harclamayı, işe sanata yiyelenmeleri için bilgilendirdik, 4 kişiyi işle tamin edildi ve toplantılarmızda iştirak eden engeliler sertifika verildi.
2011 yılında olan 2-ci projemiz ise sağlam adamların kursundan bilgisayar biliyne yiyelendikleri zaman para ödenişlerinden birligmize gelen gelirin sayesinde çok küçük tikiş fabriki yaptık. karabağ savaşında olmuş 2 şehit ailesin, 1 engelli kazisin işe aldık. 
Ağır engelimin altında tek istediğim, engelliler in topluma karışmasıdır.. Evlere kapanıp çaresiz kalmamalarıdır.Benim maksadım sadece bu. Ömürlerinin çürümemesini istiyorum.için 
Engellilerin önünde bir çok imkan olabilir. Sanat yapabilirler.yazı azabilir,resim yapabilirler.. Ve kısmen de olsa kendi problemlerine çözüm bulabilirler..Az veya çok.bir gelirleri olur. Kimsenin eline bakmazlar.Yoksa kimseden fayda olmaz.
Bugün bedensel olarak engelli olabilirim ama, kendime azda olsa bir gelir yarattığım için, bugün annem bakıyorsa, yarın bir başkasına kendimi baktırabilirim… Bunu söyliyorumki, biz engeliller engelermizi aşa biliriz.
Tüm bu sorunlar Türk dilli milletler arasındada var. Şu engeleri çözmemiz için, önemli olan Türkliymizi ve birliymizi unatmamamız için, işleri geniş, beraber bir şekilde yapmamız, sorunları çözmemiz gerekti.
Herkese Türkiye"deki tüm engelli arkadaşlara Azerbaycan"dan dualarımı, sevgilerimi yolluyorum.


habererk.com

Комментариев нет:

Отправить комментарий